top of page

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΑΒΟΥ ΣΟΦΙΑ  

Είναι Οδοντίατρος, MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής, και Ψυχολόγος, PhD. Εκτός από ελεύθερος επαγγελματίας οδοντίατρος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου κατοικεί τα τελευταία 8 χρόνια, διδάσκει Κοινωνική Ψυχολογία στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

Γράφει ποίηση και λογοτεχνία. Αρθρογραφεί σε περιοδικά, όπως επίσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την κατασκευή ανάγλυφου-χυτού ψευδοκοσμήματος.

Ως προς τη συγγραφική της δραστηριότητα:  έχει εκδώσει το βιβλίο «Ο Έρωτας αντίστιξη στον Φόβο» (2005), εκδ. Ελληνικά Γράμματα, στο οποίο περιλαμβάνονται ποιήματα, ένα μικρό μυθιστόρημα και τρία ερμηνευτικά δοκίμια Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης. Συμμετέχει επίσης, σε τρεις συλλογικούς τόμους πολιτισμικής και καλλιτεχνικής παιδείας «Κριτική της Τέχνης, Κριτική της Κοινωνίας» (2011), εκδ. Νησίδες,  «Προς τη νέα Ανθρωπολογία, Κριτική της Τέχνης, Κριτική της Παγκοσμιοποίησης» (2012), εκδ. Αρμός  και «Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη» (2014), εκδ. ΖΗΤΗ, όλα με επιμέλεια του καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βασ. Φιοραβάντε.  Έχει δημοσιεύσει  δοκίμιο  στο περιοδικό «Κεφαλονίτικη Πρόοδος» με τίτλο «Φρόϋντ και Λασκαράτος, Ευφυολογήματα. Αντιστοιχίες στον Αυστριακό ψυχαναλυτή και τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή» (2013, τεύχος 6, σελ. 51-54). Υπό έκδοση βρίσκεται νέα ποιητική της συλλογή.

αποσπάσματα 

ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 

Αναπλ.Καθηγητής ΕΚΠΑ, μελος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

(βιογραφικό βλέπε ΠΟΙΗΣΗ)

Ασχολείται με την ποίηση καιι τη πεζογραφία από μικρή ηλικία. Από το 2014 διατηρεί μόνιμη στήλη με τον τίτλο «Ανταύγειες Λόγου και Τέχνης» στην μηνιαία εφημερίδα «Οδοντιατρικό Βήμα», όπου δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.               

Έχει εκδώσει:

1.  Ανταύγειες .....,      Εκδόσεις  «Ο.Β.»   2014

2.  Το κυνήγι του Τρισμέγιστου   Αθήνα 2015

αποσπάσματα 

κείμενα

ΖΩΡΖΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Γεννήθηκε στoν Πειραιά το 1970. Σπούδασε Φαρμακευτική  στη Θεσσαλονίκη , Οδοντιατρική στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στο Baylor University του Texas στην  εμφυτευματολογία. Ασχολήθηκε από νωρίς  με τη μουσική  και  τη λογοτεχνία.

1. Κεντώ το Κερατσίνι   Εκδόσεις ........  2016  

2. Μού' πες ,      Εκδόσεις  Σαϊτη, 2017

Ηχητικά αποσπάσματα 

ΜΑΥΡΑΕΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτριος Μαυραειδόπουλος γεννήθηκε το 1947 σε ένα χωριό

του δήμου Ηραίας στην Αρκαδία. Από το 1970 ασχολείται με την

εμπορία οδοντιατρικών ειδών. Εδώ και τρεις δεκαετίες παράλληλα

δημοσιεύει μικρά άρθρα στον ημερήσιο τύπο με επίκαιρα και

διαχρονικά θέματα. Αυτά τα άρθρα είναι πάνω από 250 και δεν

λένε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα. Τα τελευταία δύο

χρόνια τα δημοσιευμένα άρθρα αναρτούνται στο blog του pan-arcadios.blogspot.com.

Το 2010 για τα σαράντα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στο χώρο θα εκδόσει ένα αφιέρωμα με άρθρα, ρητά και παροιμίες. Αυτές τις μέρες έχει δωθεί προς διόρθωση και έκδοση ένα συνοπτικό βιβλίο με τίτλο «Περίπατος στο μπαχτσέ της ρωμιοσύνης». Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην περιληπτική ιστορία του τόπου από τότε που χάσαμε το κράτος από τους Ρωμαίους, την παλιγγενεσία και στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους φτάνοντας στο σήμερα. Μέσα από το βιβλίο γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν οι παθογένειες και πώς μια σειρά πολιτικών κατέστησαν τους Έλληνες σύγχρονους ραγιάδες. Ακολουθούν αυτοτελή κεφάλαια όπως η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, η μουσικη μας, η παιδεία μας, η δημοκρατία, οι θεσμοί, η παγκοσμιοποίηση κ.λ.π. Το βιβλίο κλείνει με ρητά και παροιμίες, τραγούδια του έπους του 21και ένα δείγμα από δημοσιευμένα άρθρα. Τίποτα παραπάνω από ένα συμβολικό πετραδάκι στην ιστορία του τόπου.

Το πάθος του Δημήτρη για την Ιστορία μας τον οδήγησε να γράψει πριν χρόνια ένα κείμενο με τιτλο "Μακεδονία η Ελληνική" απόσμασμα του οποίου δίνεται παρακάτω λόγω επικαιρότητας: 

"Για όσους ανιστόρητους δε γνωρίζουν, στα Σκόπια ο πληθυσμός αποτελείται από 50% Σλάβους, 35 με 40% Αλβανούς και το υπόλοιπο Έλληνες, τσιγγάνους κ.λ.π. Εάν οι πολιτικοί μας όλα αυτά τα χρόνια αντί να είναι εφήμεροι έβλεπαν το συμφέρον του έθνους, θα δράτονταν της ευκαιρίας και θα έλεγαν στους γείτονές μας: «Αν πιστεύετε ότι είστε κι εσείς Μακεδόνες, δηλαδή αδέρφια μας και απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χάσατε την ταυτότητά σας από Σλαβικούς λαούς, να σας στείλουμε δασκάλους να μάθετε τη γλώσσα των Μακεδόνων, που απωλέσατε, και έτσι να μπορείτε να διαβάζετε τις επιγραφές των αρχαίων μνημείων των Μακεδόνων που μιλούν ελληνικά». Θα τους κάναμε δικό μας προτεκτοράτο και θα τους δίναμε την προοπτική για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Ακόμα και σήμερα, που όλα εξαγοράζονται, δύσκολα θα βρεθεί ιστορικός επιστήμονας που θα υποστηρίξει αναλήθειες που διέπονται από πολιτικές σκοπιμότητες. Το 2016 το National Geographic, που σέβεται την ιστορία του κάθε τόπου, φιλοξένησε προτόγνωρη έκθεση σε ΗΠΑ και Καναδά με τίτλο «Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο». Κι αυτό αποστομώνει τους πλαστογράφους και υποστηρικτές που επιμένουν να αλλάξουν τα ιστορικά γεγονότα πέντε χιλιάδων ετών".

bottom of page