top of page

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ , 2η ανθολογία 2018, ποιητικά ημερολόγια «αμμοθίνες σε ισόπεδα όνειρα» 2018

Σ΄ αυτή τη συλλογή της 2ης ανθολογίας της σειράς των ποιητικών ημερολογίων με τίτλο «αμμοθίνες σε ισόπεδα όνειρα», του Άγγελου Γαλάνη, περιλαμβάνονται ποιήματα που κατά τον δημιουργό τους, χαρακτηρίζονται «σονέτα» τα περισσότερα χωρίς ομοιοκαταληξία και μάλιστα χωρίς να ακολουθούν τους τυπικούς κανόνες γραφής των σονέτων, όπως ο ίδιος γράφει.

Εδώ ο ποιητής πειραματίζεται με ύφος και τρόπο γραφής απολύτως διαφορετικό από τα αντίστοιχα της 1ης ανθολογίας, της ίδιας σειράς με τίτλο: «ερωτικά» 2016. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν κάνει τα ποιήματα αυτής της συλλογής λιγότερο απολαυστικά. Με παρούσες τις αρετές της απλής και καθαρής γλώσσας, καταπιάνεται με θέματα, όπως ο έρωτας, οι ανθρώπινες σχέσεις, η λογοτεχνία, η πολιτική, χωρίς να «ποιητικίζει».

Το συναισθηματικό υπόβαθρο πικρό, και κάπου στο βάθος, προφανώς η ίδια η ποίηση καταφέρνει να λειτουργεί ως παρηγορητικό ανάχωμα απέναντι στην υπαρξιακή ματαιότητα. Η συλλογή περιλαμβάνει 225 σονέτα ομαδοποιημένα, που το καθένα συντίθεται από δύο τετράστιχες και δύο τρίστιχες στροφές, με εμφανές το αποτύπωμα της μοναδικής απόχρωσης του Άγγελου Γαλάνη. Σε όλα σχεδόν τα ποιήματα κυριαρχεί η τρυφερότητα, που εμφατικά παραχωρεί τη θέση της στο αληθινό πάθος.

« βγάζεις τώρα… την ψυχή σου στο προσκήνιο δε φοβάσαι… αν κάποιος… ασελγήσει ότι γράφεις ειν’ η ζωή σου…

Οι ποιητές σαν λείψουν ο κόσμος κινδυνεύσει… μ’ εξαφάνιση αν δεν τολμήσουν οι ποιητές… η μοναξιά… θα εξεγερθεί

Διαβάζοντας τον κάθε στίχο του Άγγελου, ανακαλύπτεις ότι μετά από λίγο, όταν ο πόνος δυναμώνει και περνά το πρώτο μούδιασμα, τότε είναι που έχουμε ανάγκη να νοιώσουμε γαλήνη, να βρούμε δικαιολογίες και τρόπους να αντιμετωπίσουμε, να αντέξουμε, να βρούμε έναν λόγο να συνεχίσουμε.

*(Ο Άγγελος Γαλάνης είναι Οδοντίατρος, Γλύπτης και ποιητής, μέλος το Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Οδοντιάτρων Λογοτεχνών Καλλιτεχνών)

Featured Posts
Ελέγξτε πάλι σύντομα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page